(Fuc) King David

Dacă nu m-aș cunoaște, până și eu aș zice despre mine că sunt un țărănoi de oraș care o rupe un pic pe engleză și am căutat un titlu șocant, generator de clickbait. Nu am de gând să explic alegerea. Consider că ar fi o pierdere de vreme. Să mergem, zic, pe traducerea clasică a Margaretei Nistor – ”La naiba David”.

David Popovici ne-a ținut iar în fața telefoanelor, ba pe ultima sută de metri chiar și a micilor ecrane, după ce postul public de televiziune, rușinat de criticile fanilor răsăriți de nicăieri, a cumpărat drepturile de retransmisie a semifinalelor și finalei probei de 100 metri liber în care David Popovici a triumfat.

Experții în natație, îi știm deja, sunt cam aceiași care până nu demult erau a toate știutori și în tenis, îl compătimesc pe David Popovici. ”Du-te copile! Țara asta nu te merită! Țara asta nu dă doi bani pe tine! În țara asta nu ești respectat!”.

Pe bune?!? Păi ce formă de respect mai profundă poți să-i arăți unui sportiv, decât a fi lângă el, formal desigur, în fața ecranelor, aplaudând la final victoria? Și dacă nu era victorie nici nu vreau să mă gândesc ce citeam în on line.

David Popovici primește respectul cuvenit asemenea celorlalți performeri pe care îi jelim. Că n-au condiții, că și-au sacrificat copilăria, adolescența, tinerețea, bla bla bla bla.

Mi-a spus cândva Florin Bercean, reputatul antrenor de judo: ”Sportivii nu muncesc pe gratis, nu o mai dați (noi ziariștii – n.a.) pe aia că săracii mor de foame și de frig prin cantonamente, că sunt plătiți cu 1.000 de lei, că nu-i așa!”. Apoi mi-a dat câteva exemple despre remunerațiile performerilor.

Oamenii ăștia își merită fiecare leu/euro pe care îi câștigă. Muncesc pentru banii ăia și-i merită. Să nu-i mai alungăm din țară, că țara nu face nimic pentru ei.

E adevărat că noi avem terenuri de fotbal, majoritatea sintetice, de mici dimensiuni, denumite pompos școli, sau academii de fotbal, câte nu are Brazilia și Anglia, dar asta e altă poveste, nu-și are locul aici.

Nu ați înțeles paralela nu-i așa? Nici nu trebuie. Voiam doar să insist pe faptul că oameni precum David Popovici nu trebuie încurajați să emigreze, să aplice pentru nu știu ce cetățenie.

Pe de o parte pentru că cei care faceți asta spuneți lucrurile astea în necunoștință de cauză, pe de altă parte pentru că ei sunt modelele noastre, ale copiilor noștri.

De ce să plece David Popovici în SUA? Să-i inspire pe americani? Deja o face. Nici el nu vrea să plece știați? Dacă voia să înoate pentru vreo universitate de peste ocean deja o făcea. Nu s-a dus. A schimbat doar clubul. Pentru că marele club Steaua și Ministerul Apărării nu investește decât în fotbal.

David Popovici a găsit niște culoare libere la Dinamo și a făcut alegerea potrivită. Atenție! Deja a ales! Nu mai încercați să-i fiți mentori că știe el deja mai bine ca oricine ce își dorește. Vorbele lui sunt mai valoroase decât sfaturile voastre, citez: ”Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat”.  

Spune-mi ce crezi