Fenomenalul David Popovici a corectat pentru a treia oară recordul mondial la 200 metri liber

David Popovici

Înotătorul David Popovici a stabilit un nou record mondial la 200 metri liber, în semifinalele Campionatelor Mondiale de natație de la Budapesta.

Dinamovistul David Popovici a fost cronometrat în1:44.40 (nou record mondial), în proba de 200 metri liber din cadrul Campionatelor Mondiale de natație de la Budapesta și pornește cu prima șansă în finala programată luni, 20 iunie, de la ora 19:02 (ora României).

David Popovici, omul recordurilor

David Popovici este un sportiv fenomenal. La doar 17 ani a doborât mai multe recorduri europene și mondiale. Ultimul, duminică, în semifinalele probei de 200 metri liber (1:44.40), corectându-și cea mai bună performanță personală – 1 min 44 sec 66 sutimi, timp obținut în iulie anul trecut în finala olimpică de la Tokyo pe care a încheiat-o al 4-lea, la doar două sutimi de secundă de podium.

Anterior mai corectase o dată cea mai bună performanță mondială la 200 metri liber și de două ori recordul mondial în proba de 100 metri liber. În 2021, la Foro Italico, la Campionatele Europene de natație, David Popovici a oprit acele cronometrului la 47.30 secunde câștigând astfel, titlul continental și devenind cel mai rapid înotător al planetei în proba regină.

Performanța de la Foro Italico l-a apropiat pe David Popovici la doar 39 de sutimi de secundă de recordul mondial al probei de 100 metri liber (46,91) deținut de brazilianul César Cielo Filho, stabilit tot la Roma, pe 30 iulie 2009.

Ca să rămânem ancorați în istorie, trebuie să amintim că performanța lui David Popovici din Italia venea la exact 99 de ani de când un alt înotător român a coborât pentru prima oară sub un minut în proba de 100 metri liber. S-a întâmplat într-o zi de 9 iulie 1922.

Atunci, timișoreanul Johnny Weissmüller, concurând pentru SUA, a fost cel care a încheiat pentru prima oară în istorie cursa de 100 metri liber în mai puțin de 60 de secunde, respectiv în 58,60 secunde. Weissmüller a fost de cinci ori campion olimpic la înot, a cucerit în carieră nu mai puțin de 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale.

A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi până la jumătatea de milă. Johnny Weissmüller este cunoscut publicului din România și din lumea întreagă ca fiind personajul care l-a întruchipat pe Tarzan.

Robert Glinţă, în finala probei de 100 m spate

Celălalt sportiv român prezent la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta, Robert Glinţă, va înota tot luni, 20 iunie, în finala probei de 100 m spate. Românul a obținut în semifinale al 8-lea cel mai bun timp – 53.00, performanță cu care a încheiat pe locul 5 în a doua serie semifinală.

În ultimul act al probei regină s-au mai calificat Ryosuke Irie (Japonia), Yohann Ndoye Brouard (Franţa), Hunter Armstrong (SUA), Apostolos Christou (Grecia), Thomas Ceccon (Italia), Ksawery Masiuk (Polonia) şi Ryan Murphy (SUA).

Cu 52.09 în semfinala 2, în care a concurat şi Robert Glinţă, Apostolos Christou a realizat cel mai bun timp şi a doborât recordul competiţiei, care era deţinut de Xu Jiayu (China).

Spune-mi ce crezi

2 Comentarii