Adrian Șulcă, campion mondial la judo! Povestea vieții lui

După amiaza zilei de 7 octombrie 2021. Performanța unui judoka român face înconjurul lumii – Adrian Șulcă a cucerit titlul mondial la categoria 73 kg.

Nu e primul titlu major din carieră și nu va fi nici ultimul, pentru că sportivul de 20 de ani face parte din categoria celor născuți să învingă. Aurul de la Olibia (Italia) completează tezaurul cu reflexe aurii al lui Adrian Șulcă.

Titlul mondial se adaugă celor de la Jocurile Olimpice de Tineret (Buenos Aires 2018) și de la Campionatele Europene de juniori (Luxembourg 2021). Sportall vă prezintă povestea impresionantă a ascensiunii lui Adrian Șulcă, o poveste aproape dramatică, ca a multor campioni români.

Sport de voie, de nevoie
Ca mulți sportivi de succes, Adrian Șulcă nu provine dintr-o familie cu posibilități, dar a primit o educație frumoasă și acest aspect este vizibil în comportament, în modul în care se exprimă. A rămas de mic fără tată, pentru că părinții au decis să se despartă. Mama lui a ales să plece în Italia, unde muncește într-o fabrică de autoturisme.

Adrian a rămas acasă, la Calafat, unde a fost crescut de bunică. Nu a avut telefon de ultimă generație, nici tabletă, nici PlayStation. Pentru că a fost atras de sporturile de contact s-a prezentat într-o zi la sala de judo a Clubului Sportiv Independența din Calafat. Între Adrian și primul lui antrenor, Alexandru Pop, s-a creat o legătură specială. Profesorul Pop a remarcat încă de la început calitățile sportivului, și ambiția lui.

În lipsa tatălui, Alexandru Pop a preluat rolul de părinte pentru Adrian. A fost mereu atent la nevoile tânărului său elev, iar atunci când a simțit că orașul natal nu-i mai poate oferi condițiile optime pentru performanță l-a contactat pe bunul său prieten, Florin Bercean. Adrian nu avea încă 15 ani împliniți. Și-a luat rămas bun de la cea care l-a crescut și s-a mutat la Cluj.

”Sunt norocos că l-am avut antrenor pe Alexandru Pop. În primul rând că dânsul mi-a îndrumat primii pași în judo. Apoi tot domnul Pop a fost cel care m-a ajutat să ajung la Cluj. Am avut în primul rând condiții și antrenori de calitate care s-au ocupat de mine încă din prima zi. Și nu numai la antrenamente. De exemplu domnul Florin Bercean mereu se interesează dacă am note bune la școală, iar Denis Mititelu (antrenor în cadrul clubului ”U” – CSM Cluj) a fost mereu lângă mine, în orice situație”, povestește Adrian.

Departe de casă, și mai departe de mama lui, Adrian a avut și momente de cumpănă. Dorul de cei dragi îl măcina. Au fost momente în care a vrut să lase totul baltă, să se întoarcă la bunica lui.

”Nu mi-e rușine să recunosc aceste lucruri. Cred că orice sportiv care este departe de casă, de familie, trece prin așa ceva. Norocul meu este că mereu am avut pe cineva lângă mine, la Cluj, apoi la Oradea unde s-a mutat lotul olimpic. Antrenorii mei m-au ajutat de depășesc aceste momente și m-a menținut motivat”, rememorează Adrian.

Lumea la picioare, în 15 secunde
Transferul lui Adrian Șulcă la clubul ”U” – CSM Cluj a reprezentat rampa de lansare spre marea performanță. Sub îndrumarea antrenorilor Florin Bercean, Denis Mititelu, Geanina Andreica și Ana-Maria Mititelu, ascensiunea lui a fost una fulminantă.

La jumătatea anului 2018 ajunsese deja pe locul doi în clasamentul mondial al cadeților, iar acest lucru i-a adus și calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires (Argentina). La capătul sudic al lumii Adrian a avut evoluții impresionante. Și-a înșirat adversarii și nu s-a mai oprit până în finală, trecând pe rând de Iki Rihari (Noua Zeelandă), Allan Rhys (Australia) și Alex Barto (Slovacia).

Finala a fost una de poveste. Oponentul său, Martin Bezdek, din Cehia, a rezistat exact 15 secunde. Adrian triumfa prin cel mai spectaculos procedeu din judo, ippon, cucerind prima medalie olimpică de tineret din istoria sportului clujean. Ar fi nedrept să nu trecem în revistă și celelalte performanțe, obținute anterior finalei de la JOT.

La 16 ani, mult înainte de vreme și de prevederile regulamentare, Adrian a fost promovat în lotul olimpic de tineret coordonat de profesorul Florin Bercean. Astfel, a beneficiat de condiții de pregătire pe care cadeții nu le au. Primul rezultat notabil a fost medalia de argint la Campionatele Naționale U18, în limitele categoriei 66 kg.

Un an mai târziu Adrian triumfa la Campionatele Naționale și recidiva și în 2018, la categoria 66 kg, respectiv 73 kg. În întrecerile din cadrul Cupelor Europene destinate cadeților, a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului, în 2017, la 66 kg, și în 2018, la 73 kg, iar la Campionatele Europene de cadeți, care au avut loc la Sarajevo, în Bosnia și Hertegovina, a cucerit medalia de bronz în limitele categoriei 73 kg.

Toate aceste performanțe l-au propulsat pe Adrian Șulcă, la data de 31 iulie 2018, pe locul 2 în clasamentul U18 al Federației Internaționale de Judo. Grație acestei poziții a obținut calificarea nominală la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, unde a fost înscris la categoria 81 kg.

”Adrian s-a făcut imediat remarcat datorită caracterului său și a faptului că-și dorește să devină campion. Băiatul ăsta este născut să fie campion. La un moment dat, după ce a fost remarcat de antrenorul japonez Kohei Oishi (cel care a preluat lotul României de judo la finele anului 2017), a cerut ca dimineața, înainte să meargă la școală, să mai facă un antrenament suplimentar între 6:00 și 7:30.

Eu de la Laura Moise nu am mai văzut un sportiv care să ceară mai mult decât îi dăm noi. Am apelat la un prieten, Denis Mititelu, care l-a ajutat la antrenamentele de dimineață. Interesant este că s-a creat o emulație și s-au mai molipsit și alți sportivi de la el”, întregește Florin Bercean, povestea de succes a lui Adrian Șulcă.

Am insistat pe performanța din 2018 pentru că aceea a fost prima realizare planetară a sportivului de 20 de ani. De atunci și până azi, Adrian Șulcă este unul dintre cei mai premiați sportivi în întrecerile internaționale. Anul acesta a fost admis la una dintre cele mai importante universități din Japonia – Nihon din Tokyo, unde se pregătesc cei mai buni judoka din lume.

În cei șase ani de când este legitimat la ”U” – CSM Cluj, Adrian Șulcă are în palmares trei medalii de aur – la Jocurile Olimpice de Tineret (Buenos Aires 2018), Campionatele Europene de juniori (Luxembourg 2021), Campionatele Mondiale de juniori (Olbia / Italia 2021) și două medalii de bronz la CE de juniori, individual și cu echipa (Sarajevo 2018).

Spune-mi ce crezi